En girafs endeligt – og et mediestunts begyndelse

girafunge_0Aldrig har en giraf fået så meget opmærksomhed som – den nu afdøde (he he) – Marius. Debattens bølger har gået højt. Dyreaktivister har råbt, truet og tudet simultant med at BBC og CNN har berettet om dette folkefærd højt mod nord, der slår nuttede dyr ihjel blot fordi, de ikke har de rigtige gener.

Denne blogger synes dog, at der er et aspekt af debatten, som er blevet glemt. Det aspekt, der omhandler, hvilket GENIALT stunt det har været af Københavns Zoo at gå åbent ud med aflivningen af Marius. I stedet for – som man kunne synes møj belejligt – at skjule det faktum, at en yderst yndig langbenet darling skal have en kugle for panden, vælger parken åbenhed. De laver ligefrem en “lærings-event” ud af det ved at inviterer interesserede til at se dyret blive skåret ud og serveret for løverne.

Ovenstående kan selvsagt synes morbidt, men faktum er, at Københavns Zoo er “the talk of the town”. Og man kunne måske spørge sig selv, hvad der ville være sket, hvis parken havde holdt aflivningen hemmelig… og medierne så havde opdaget det. Se der ville vi kunne tale om negativ mediestorm. Samtidig er det nok heller ikke ligefrem fordi, at dyreaktivister og deres lige render særlig meget i zoo i forvejen. Så billetsalget taber ikke terræn der.

Fra hvor jeg står, har Københavns Zoo gjort det helt rigtige. De har selv taget ordet først og erobret diskursen. Well done. Og… ja rest in peace Marius 😉

8 thoughts on “En girafs endeligt – og et mediestunts begyndelse

 1. Fint indlæg, men husk at Google ikke rangerer sider med stavefejl særlig højt 🙂 husk at gøre brug af din stavekontrol 🙂

  1. Det har jeg ikke hørt om før, at Google rangerer sider efter antal stavefejl. Er det noget, du kan linke til, så man kan læse mere om, hvor hidsige Google er med det og hvad man kan gøre?

   Det har tidligere været brugt til SEO at lave bevidste stavefejl. Eks. hvis man gerne vil findes, når der søges på akustik, skriver man også akkustik på siden, for at alle, der søger på akkustik også finder frem til siden. Men det har Google sløjfet for nogle år siden, så de kun viser resultater med den rigtige stavemåde. Hvis det er det, som du henviser til, så kan jeg ikke forestille mig, at en stavefejl hist og pist skulle kunne påvirke rangeringen i en Google søgning.

 2. Jeg nævner i flæng: Stundt, interesserer, fordi at, dets lige…

  Bagefter kan du måske gøre noget ved det uskønne sprog.

  1. Uha Martin – du rammer mig på et ømt punkt. Måske skulle jeg skrive det i introduktionen til bloggen, at man skal holde sig væk, hvis man er nutids-r og korrekt-sprog-elsker 🙂 Det er bestemt ikke min stærke side. Samtidig kan jeg dog garantere, at der kommer masser af fejl og uskønt sprog fremover, så du må nok hellere overveje, om det er noget for dig 😉

  2. Kære Martin,

   Der er et fint ordsprog, der går i retning af: har du ikke noget pænt at sige, så ti stille. Det kunne måske være en god måde at forskønne dit sprog på? Skønt grammatikken og stavningen er fin, er indholdet uinspirerende, nedladende og ukonstruktivt. Så måske det havde været bedre at læse en anden blog, hvor sproget falder mere i din smag end at sprede dine guldkorn her? Os andre læsere gavner de ikke stort.

 3. Mediestunt og mediestunt. Sagen er vel den, at de får negativ omtale uanset hvad. Derfor er det (muligvis) klogere at være transparent og melde klart ud, hvad parken foretager sig i modsætning til andre parker, der i stedet afsløres af whistleblowers.

  At aflive en giraf er vidst dårlig PR uanset hvad, men parkens håndtering har været fortræffelig, så som du påpeger, kan de få lidt god PR grundet transparens og læringstiltag, men ingen synes vidst “godt om” en død giraf 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *