Halleluja – en forståelig partiformand

7553565-sren-papeDet Konservative Folkepartis nye formand: Søren Pape taler, så de fleste kan forstå ham. Bevæbnet med karisma og x-faktor tilfører han retorisk krydderi til magtens højborg. Eksperterne mener dog, at det kun er et spørgsmål om tid, før de gode takter forsvinder.

Søren Pape har – siden sin entre i Christiansborgs stærke rampelys – fået medieopmærksomhed for meget andet end hans politiske profil og budskaber.

Den nye dreng i klassen fortjener dog opmærksomhed for sin nede-på-jorden retorik og evne til at tale i øjenhøjde. Bevæbnet med disse egenskaber tilfører Pape vigtige kvaliteter til Det Konservative Folkepartis CV. Kvaliteter, der har manglet i årtier.

Spontan og humoristisk (så din mor kan forstå det)

På journalisthøjskolen har vi et princip. Vi skal skrive, så vores mor kan forstå det. Det kan Pape. Bare i talesprog. Efter at have klikket igennem hans taler på YouTube, kan det konstateres, at hans lixstal er betydeligt lavere end hans nye kollegaers. Samtidig er han mester i brugen af humor og spontanitet.

Et eksempel er hans tale til partifællerne inden kommunalvalget i 2009:

”Kender I den der fornemmelse af uro i maven – på den gode måde. At man føler sig lidt små-forelsket. Sådan får jeg det mere og mere. Ikke fordi jeg er forelsket – jeg er for resten single, skal jeg sige – men fordi jeg glæder mig meget til næste valg. ”

Analogien mellem forventning og forelskelse går klart igennem på et individuelt patos-niveau. Tilføjelsen omkring hans ægteskabelige status – eller mangel på sammen – rammer dertil lattermusklerne. Søren Pape leverer altså her en retorisk blomst, som folder sig ud på flere niveauer.

Ingen floskler

”Folk er trætte af politikere, der er fedtet ind i Christiansborg. Og Søren Pape er som er et friskt pust”.

Sådan siger Uffe Tang, Politisk redaktør på DR. Og det en anden side af den tidligere Viborg-borgmesters appel. Alene hans definition af hvad hans opgave som formand er, er et eksempel på hans lige-ud-af-posen-sprog:

”Min opgave er at få solgt og fortalt Konservativ Politik. Ikke at opfinde et nyt partiprogram. Det er det, jeg forholder mig til. I forhold til vores nuværende situation, så ville vi juble ved at nå Bent Bendtsens 10 %. Men lige nu jeg har ikke nogen ambitioner om, at vi kommer til at blæse derudaf.” (Citat fra interview til DR på dagen, hvor han blev valgt).

At Søren Pape i netop den udtalelse formåede at styre udenom ”på den lange bane”, ”slå fast med syvtommersøm” eller ”fremadrettet vil vi arbejde for” er en forfriskende forandring. Samtidig blotlægger han, at politik delvist handler om at ”sælge” sin politik, og at det går elendigt for de konservative i meningsmålingerne. Begge udtalelser ville meget sjældent finde vej til andre Christiansborgs-politikers læber.

Evnen til at nå ud over kanten

Pia K har det. Mette Frederiksen har det. Johanne Smidt Nielsen har næsten for meget. X-faktor. Karisma. Evnen til at nå ud igennem skærmen. Og Søren Pape har det også. Ikke mindst fordi, har stråler som nyslået mønt set på baggrund af Bent Bendtsen og Lars Barfod. Bevares, de er gode solide Konservative formænd – men de gav ikke meget udslag på Berlingske karisma-måling, som er blevet foretaget siden 2007.

Ikke siden Hans Engell har partiet haft en formand, der kunne nå danskerne. Som retorikprofessor: Christian Kock skriver på K-forum omkring Pape:

[…] det virker i høj grad som om det, der udtrykkes er noget, der er inde i ham – det synes at komme indefra, ikke at være påtaget eller lært på et kursus.”

At karisma ikke automatisk er lig med stemmer og troværdighed er så en anden sag. Men som Christian Kock påpeger: karisma kan ikke læres. Og hvis Papes ellers formår at få styr på tropperne, så er troværdigheden og stemmerne muligvis også indenfor rækkevidde.

Kun et spørgsmål om tid?

Analytikere har dog travlt med at mene, at det kun er et spørgsmål om tid, inden Pape ”lærer spillets regler” og begynder at tale politik som alle andre. At undvigende udtalelser kan være svært at undgå er et faktum. Dog kan Pap stadig gøre det på sin egen måde.

Et eksempel på hans evner i den retning er håndtering af den stærkt ophedede lærekonflikten i Viborg Kommune. Her indleder han sin tale til lærerne på følgende måde:

”Jeg håber, at I vil lytte til det , jeg siger og giver udtryk for. Og ikke hvad I tror eller tolker, jeg siger. Og ikke oversætte det til en modstand mod jer eller jeres arbejde. Men blot erkende, at vi kan have et forskelligt udgangspunkt. Men at det ikke behøver for andet end en forskellig opfattelse af, hvordan arbejdet kan skrues sammen”

Nærværende blogger hepper i alt fald på Søren Pape og hans klare retorik. For selvom hans politiske standpunkt er langt fra mit, så ville det være fantastisk med en politiker, det viste, at politik godt kan formuleres på en måde, så alle kan forstå det. Det ville muligvis være den største demokratiske sejr. Nogensinde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *