Masterchef: Et format finder hjem

masterchef
Billede er lånt fra Tv3s hjemmeside om programmet.

Efter sæsoners publikums-pineri med ukendte kendissers udskejelser har Shines Masterchef fundet tilbage til det gode format. Rigtige mennesker, dybfølt passion og gourmetudfordringer af format.

”Jaaa. Ja. Ja. For helvede ja”. Brølet er halvkvalt og lyder, som kommer det fra et dyrisk dyb nederst i den slanke unge mands mave. Han gemmer sit ansigt i et blåternet hviskestykke og lader spaghetti-lemmerne flippe ud i alle retninger. Manden er HTX-studerende Mads C fra Skørping. Han har netop fået af vide, at han er gået videre til finalerunden i Paris i den danske udgave af MasterChef.

Identifikation med ægte ildsjæl

Netop ovenstående scene rummer essensen af, hvorfor Tv3s nye sæson af MasterChef slår ud på barometeret for vedkommenhed og nærvær. For Mads fra Skørping – han har noget på spil. Han drømmer om at blive kok. Droppe ud af studiet og satse det hele. Derfor kan vi mærke hans svedige håndflader gennem skærmen.

Netop den nerve står i skærende kontrast til TV3s forrige sæsoner. Her dystede ”kendisser” – som VILD MED DANS ikke ville røre med en ildtang – imod hinanden med større eller oftest mindre held. For trods Tim Valdimirs gentagende fine præstationer, så har Tim absolut intet på spil. MasterChef er sjov tidsfordriv for ham, når ”Den Store Bagedyst” holder ferie. Netop derfor kom han og kendis-kompagniets præstationer ikke ud over kanten – eller ud i stuerne.

Ægte evner og elementet af usikkerhed

Netop DRs ”Den Stor Bagedyst” er baseret på det, MarsterChef nu har genfundet: star quality. Star quality fordi deltagerne rent faktisk har kvalificeret sig ved at udvise særlige evner. Det var mere end man kunne sige om de førnævnte kendisser. Og i modsætning til X-faktor er poolen af Danmarks mad-talent endnu ikke opbrugt. Der er stadig masser af tage af – og derfor se på.

Samtidig skal deltagerne dygtiggøre sig undervejs. Barren for udfordringernes sværhedsgrad er rykket adskillige tommer op og nærmer sig nu den amerikanske udgave af programmet. Netop det element af uvished om hvorvidt deltagerne kan klare næste runde er også med til at adskille MasterChef fra fx TV2s: Danmarks bedste amatørkokke. Her fik deltagerne lov til at blive i deres komfortzone og tilberede menuer, de selv valgte. De fik feedback – jovist – men aldrig testet på håndværk, de ikke selv havde valgt. Deltagerne i MasterChef skal derimod konstant udvikle sig. Det er reality, når det er bedst, for vi ved aldrig, om de klarer den denne gang.

Om kursskiftet så giver udslag på seerantallet er så selvfølgelig en anden side af sagen. Første uges udsendelser gav dog en share på 11 procent for TV3, hvilket må betragtes som en succes for en af Danmarks mellemstore kanaler på markedet. Sidste afsnit af MasterChef ruller over skærmen i slutningen af uge 13.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *