Nødvendigt radikalt agurke-stunt

agurk
Billedet er lånt fra Fynsk Stifttidendes hjemmeside

De Radikales udmelding omkring 24-årsregnel er kluntet men godt timet. En tilsvarende udmelding i efteråret ville have kostet mediestorm og besværliggjort snarlig valgkamp.

 

En Løkke-kopi med omvendt fortegn

Da Venstres formand Lars Løkke Rasmussen sidste sommer skiftede standpunkt – men ikke holdning – omkring det dobbelte statsborgerskab, høstede det ikke mange roser fra hverken offentlighed, politikere eller medier. Alligevel synes det at være en tilsvarende manøvre, som De – ellers ikke medie-skandale-ramte – Radikale netop har gjort sig skyldig i. Med en afgørende forskel: timingen.

Løkke og co. lavede selvmålet i bedste sendetid aka. før folketingets sommerferie. De Radikale derimod gør det to uger inde i sommerferie. Det vil sige på et tidspunkt, hvor danskerne – og til dels medierne – sidder med ansigtet begravet i is.

Tager toppen af dækningen

Var selvsamme budskab blevet sendt ud i æteren to uger efter sommerferiens afslutning, ville De Radikale ikke være sluppet let igennem, som det nu er tilfældet. De ville blive kørt over – præcis som Løkke blev det. Denne blev hængt ud som en zig.-zakkende og utroværdig leder tilbage i maj sidste år. Samtidig kunne det have svækket den ellers stærke Radikale profil samt stillet alliancen med Socialdemokratiet i et ufordelagtigt lys. Sidstnævnte kunne fx igen – ligesom med SF – blive beskyldt for at vride armen om på sine regeringspartnere.

I stedet har De Radikale nu taget toppen af den kritiske dækning. Endvidere vil det være svært for medierne at tage sagen op igen, når kalenderen igen kalder Folketinge på plads, da den første spænding er forsvundet.

En nødvendig udmelding?

Både i forhold til de Radikale og Venstres udmeldinger kan det imidlertid diskuteres, hvorvidt de var nødvendige? I sidste ende handler det om selvsamme mekanik: at danske partier har deres egne mærkesager, men samtidig er nødt til at stemme med deres venner – enten i eller udenfor regeringen.

At danskerne – eller i alt fald medierne – synes fuldstændig uforstående overfor denne logisk er således åbenbar, da den kan blive ved med at tiltrække sig – efter denne bloggers mening – unødvendige overskifter. Netop derfor er det også medierne, der tvinger partierne til at komme med disse udmeldinger. Dog kan medierne ikke bære skylden for den kluntede form – den må Løkke og Friis Bach selv stå til regnskab for.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *